Nem Databaseret Energiledelse

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever, at det er kompliceret at komme i gang med databaseret energiledelse. I projektet gennemføres en undersøgelse af SMV’ers konkre-te ønsker til energiledelse, og der udvikles materiale og kurser til at opkvalificere installatører, der er den primære kilde til viden om energieffektivisering for SMV’er.

Nye værktøjer målrettet SMV’ere skaber fokus på databaseret energiledelse, og skal sikre flere energibesparende projekter.

Projektbeskrivelse

IOT, fjernaflæsning, Smart Metering og Big Data! Den teknologiske udvikling har medført, at databaseret energiledelse, dvs. muligheden for at overvåge og optimere energiforbruget i sin bygning eller i sit produktionsanlæg på baggrund af detaljerede og løbende informationer om energiforbrug, er blevet markant styrket i de senere år. Dette skyldes særligt den forbedrede adgang til bygningsdata, udbredelsen af billigere sensorer, udviklingen af Big Data analyseværktøjer og et stigende fokus fra forskellige typer leverandører, som kæmper for at komme ind på markedet og tilbyde netop deres løsning.

Ofte opleves det for SMV’er, som meget kompliceret at komme i gang med databaseret energiledelse: Det er vanskeligt at få overblik over muligheder, potentialer, nødvendigheder og konsekvenser af forskellige valg. Hertil kommer at mange af de eksisterende leverandører primært fokuserer på større virksomheder og offentlige kunder. Derfor står mange projekter hos SMV’erne i stampe, eller der bliver investeret i løsninger, som ikke svarer til behovene i de enkelte virksomheder.

Med projektet gennemføres en antropologisk undersøgelse af en række SMV’ers konkrete behov og ønsker i forbindelse med implementeringen af databaseret energiledelse. På den baggrund udvikles materiale og kurser med henblik på at kunne opkvalificeres de installatører, der er den primære kilde til viden om energieffektivisering for SMV’er.

Resultater

Projektet har udviklet en række værktøjer baseret på indsigterne fra en kvalitativ undersøgelse af SMV’ers behov og vidensniveau, når det gælder databaseret energiledelse. Materialerne giver SMV’er og installatører viden om databaseret energiledelse på en måde, der passer til netop denne målgruppe.

Værktøjerne understøtter implementering af databaseret energiledelse hos SMV’er

Værktøjerne vil understøtte implementering af databaseret energiledelse hos SMV’er, idet den kvalitative undersøgelse viste, at SMV’erne ofte mangler helt basal viden om, hvad databaseret energiledelse er, men godt kan se værdien i det, hvis de bliver informeret på det rette niveau.

På samme tid skal installatørerne, der er SMV’ernes primære rådgivere indenfor energi, være i stand til at møde dem i øjenhøjde, hvorfor en vigtig del af projektet også har været at udvikle materiale, der giver installatørerne viden om målgruppen og viden om, hvordan de skal begå sig for imødekomme deres behov.

Resultaterne af projektet er en række værktøjer af kommunikativ karakter, og forventningerne er, at vil fremme en frugtbar dialog mellem SMV’er og installatører, og dermed sikre at flere energibesparende projekter igangsættes.

Tilsammen udgør materialet en vifte af materialer, der både skaber fokus på databaseret energiledelse, og gør SMV’erne i stand til at modtage rådgivning herom, men også, at fundamentet er solidt og forventer en positiv feedback, når materialerne for alvor er sat i anvendelse.

Med materialerne har vi givet installatørerne redskaberne til at kunne hjælpe flere SMV’erne i gang med databaseret energiledelse

Med materialerne har vi givet installatørerne redskaberne til at kunne hjælpe flere SMV’erne i gang med databaseret energiledelse, ligesom vi håber, at det letforståelige materiale målrettet SMV’er kan få flere små og mellemstore virksomheder til at få øjnene op for, hvad databaseret energiledelse er, og se relevansen.

Da materialet er udviklet på baggrund af en dybdegående undersøgelse af målgruppen, mener vi også, at fundamentet er solidt og forventer en positiv feedback, når materialerne for alvor er sat i anvendelse.

Ideer til yderligere materialer
Undervejs i projektet har en effekt også været, at der er fremkommet yderligere ideer til materiale, der med stor fordel kan udvikles for at sikre implementering af databaseret energiledelse hos flere SMV’er, men som ikke var en del af dette projekt at udvikle.

Disse materialer er:

1. Cases fra SMV’er
Flere cases, som SMV’erne kan motiveres af og spejle sig i, og som installatørerne kan anvende i deres rådgivning, vil være brugbart.

2.Værktøj til visualisering af data
Der mangler værktøjer, der er meget simpelt at bruge og aflæse selv for ikke-tekniske fagligheder, og som fx er udviklet i Excel, så det ikke er bekosteligt at anvende for SMV’erne.

Projektet blev udviklet i et samarbejde mellem Transition Aps, Rådet for Grøn omstilling, TEKNIQ Arbejdsgiverne og EWII Energi A/S. Projektet blev afsluttet august 2020.

 

 

Key figures

Periode:
2019 - 2020
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,59 mio.
Støttebeløb:
0,58 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
1,17 mio.

Kategori

Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
351-014

Deltagere

Transition ApS (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk