Dansk solvarmehandlingsplan

Solvarme kan levere 20 PJ eller ca. 14 % af varmebehovet i bygninger i 2030. Det største potentiale er for centrale solvarmeanlæg i forbindelse med fjernvarme. Det viser PlanEnergis forslag til solvarmehandlingsplan.
Projektbeskrivelse

Projektet vil formulere et forslag til en effektiv 5 års handlingsplan med henblik på at indfri målene i den nationale strategi: 'Solvarme - status og strategi - forskning, udvikling og demonstration'. Arbejdet vil blive koordineret med det igangværende europæiske arbejde i European Solar Thermal Technology Platform (ESTTP). Projektet vil deltage i ESTTP med det mål at: 1) promovere de danske nøgleprioriteter i ESTTP (skabe fokus i de fremtidige udviklings- og demonstrationsprogrammer i EU-regi på områder, hvor danske løsninger og produkter og dansk know-how har en stærk position; fx solvarme i fjernvarmesystemet) med henblik på at øge danske eksportmuligheder; 2) hjemtage - via ESTTP - erfaringer, inspiration og ideer fra andre europæiske lande mhp.: a) at gøre brug af opnået viden i den danske aktionsplan for termisk solvarme og koordinere de danske tiltag med den udvikling og det arbejde, der allerede finder sted i andre EU-medlemsstater; b) nyttiggørelse i den danske solvarmeindustri for at styrke dens position på det store og hurtigt voksende europæiske solvarmemarked.

Resultater

Solvarme til fjernvarme er allerede nu økonomisk attraktivt i mange tilfælde - og markedet er i rivende udvikling. Der er etableret 22 større anlæg, og der er ligeså mange nye på vej.  De største anlæg i dag er på ca. 20 000 m² - men anlæg på 30 - 40 000 m² er på vej.

Projektets forslag til Solvarme Handlingsplan beskriver to scenarier for udvikling og udbredelse af solvarme i Danmark:

  • Basis-scenariet uden særlige politiske tiltag, der forudser god vækst i solvarme til fjernvarme og nogen vækst i solvarme til opvarmning af individuelle boliger. I alt nås et samlet solvarmebidrag på ca. 7 % til varmebehovet i bygninger i 2030 (knap 10 PJ).
  • Handlingsplan-scenariet, hvor en række tiltag gennemføres, der vurderes at fordoble af væksten i anvendelse af solvarme. Derved nås  en solvarmedækning af varmeforbruget i bygninger på knap 15 % i 2030, leveret af ca. 10 mio m² solfangere. Størstedelen af solvarmen (16 PJ) leveres fra centrale solvarmeanlæg via fjernvarmenettet - resten (4 PJ) leveres fra anlæg på de individuelle bygninger.

Realisering af Handlingsplan-scenariet kræver en indsats med disse virkemidler:

  • Centrale anlæg (fjernvarme): Her skal ske en fortsat forskning, udvikling og demonstration. Det er især vigtigt, at demonstrere  meget store anlæg, som har mulighed for at gemme varmen fra sommer til vinter - hvorved det bliver muligt at forsyne en meget stor del af varmebehovet med solvarme. Sådanne anlæg med varmelagring vil også kunne anvendes som ”buffer” for varierende el-produktion, da el og varme kan kobles med store varmepumper og kombineret kraft-/varmeproduktion.
  • Individielle anlæg (enfamiliehuse, institutioner m.v.): Her kræves en indsats over en bred front; forskning og udvikling, kvalitetssikring, information - og anlægstilskud. Med hensyn til anlægstilskud, er det dog yderst vigtigt at en tilskudsordning strikkes rigtigt sammen - der foreslås derfor i handlingsplanen en støtteordning, der trappes automatisk ned over tid og kobles til en kvalitetssikringsordning, som sikrer, at anlæggene rent faktisk fungerer. Støtteordningen bakkes op med informationskampagner.
  • Handlingsplanen foreslår at tiltagene finansieres af en ”en-øres-afgift” på olie- og gasforbrug til private forbrugere (1 øre/kWh).

Projektet har desuden udarbejdet solvarmefaktablade, der i detaljer beskriver teknologien, teknologiens potentiale, virkemidler for udbredelse af teknologien samt diverse effekter af teknologien.

Solvarme-handlingsplanen skal ses som en opfølgning på Energistyrelsen og Energinet.dk’s ”Solvarmestrategi”, der viste store potentialer og muligheder for udnyttelse og anvendelse af solvarme i Danmark.

Forslaget til handlingsplanen er udarbejdet af PlanEnergi sammen med Dansk Solvarmeforening, Ellehauge & Kildemoes, KS miljø & arkitektur, Esbensen Rådgivende Ingeniører og Chalmers Tekniske Universitet .

Følges den opstillede handlingsplan vil solvarme kunne dække 14% af opvarmningsbehovet i bygninger og spare 760 Mton CO2 hvis 2/3 af den fortrængte energi er gas - og resten (CO2-fri) biomasse.

Key figures

Periode:
2008 - 2011
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
0,27 mio.
Støttebeløb:
0,59 mio.
Støtteprocent:
68 %
Projektbudget:
0,87 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dansk solvarmehandlingsplan - med et internationalt perspektiv
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Andet
Journalnummer
63011-0084

Deltagere

SMVdanmark (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Chalmers University of Technology 0.04 mio. 0.04 mio.
Ellehauge & Kildemoes v/Klaus Ellehauge 0.13 mio. 0.04 mio.
ESBENSEN RÅDGIVENDE INGENIØRER A/S 0.09 mio. 0.03 mio.
SMVdanmark 0.03 mio.
KS miljø og arkitektur 0.05 mio. 0.01 mio.
PlanEnergi 0.20 mio. 0.06 mio.

Kontakt

Kontakperson
Lilja, Henrik
Adresse

Håndværksrådet
Islands Brygge 26
DK-2300 København S
www.hvr.dk
Lilja, Henrik , 32630315, lilja@hvr.dk
Øvr. Partnere: PlanEnergi; Ellehauge og Kildemoes; Esbensen Rådgivende Ingeniører; Chalmars Universitet; ks-miljø og arkitektur

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk