Øget energibesparelsespotentiale ved yderligere forøgelse af kølekapaciteten ved diffus loftsindblæsning

Institut for Byggeri, By og Miljø
Ved diffus loftindblæsning kan anvendes lavere indblæsningstemperatur end ved traditionelle ventilationsprincipper. Systemet kan håndtere større kølebehov fx i kombination med anvendelse af udeluft til naturlig køling. I projektet analyseres energibesparelsespotentialet ved yderligere forøgelse af systemets kølekapacitet. Kølekapacitetens afhængighed af varmekildernes placering i rummet og fordelingen af diffuse indblæsningsområder i loftet vil blive undersøgt.
Diffus loftsindblæsning har en højere kølekapacitet end konventionelle indblæsningssystemer.
Projektbeskrivelse

Diffus loftindblæsning gør det muligt at anvende lavere temperatur i indblæsningsluften end ved traditionelle ventilationsprincipper, fx opblandingsventilation. Det er også muligt at anvende en høj undertemperatur og store luftmængder uden at anvende mekanisk køling. Diffus loftindblæsning er derfor i stand til at håndtere større kølebehov, og det er oplagt at kombinere diffus loftindblæsning med anvendelse af udeluft til naturlig køling.

Formålet med dette projekt er at analysere energibesparelsespotentialet ved yderligere forøgelse af kølekapaciteten ved diffus loftsindblæsning. I projektet undersøges kølekapacitetens afhængighed af varmekildernes placering i rummet og fordelingen af diffuse indblæsningsområder i loftet.

Projektet gennemføres med en kombination af CFD-beregninger og laboratorieundersøgelser. CFD-beregningerne vil vise grænserne for temperaturforskellen mellem indblæsningstemperaturen og indetemperaturen (fraluftstemperaturen) ved en givet luftmængde, i afhængighed af varmekildernes placering i rummet og fordelingen af diffuse indblæsningsområder i loftet under forudsætning af, at der forekommer træk i opholdszonen.

Udvalgte scenarier fra CFD-beregningerne vil blive verificeret gennem undersøgelser i et forsøgsrum i laboratoriet. Såvel CFD-beregninger som laboratorieundersøgelser vil tage hensyn til forskellige årstider, fx kolde vintre og varme somre.

Resultaterne af CFD-beregninger og laboratorieundersøgelser vil danne grundlag for analyser af forøget kølekapacitet under forskellige forudsætninger. Resultaterne af projektet vil blive formidlet i form af et konferencebidrag, en videnskabelig artikel og en populærvidenskabelig artikel.

Resultater

Diffus loftsindblæsning er et luftfordelingssystem, som omfatter et plenum over et nedhængt loft og perforerede plader i dele af det nedhængte loft. De perforerede plader fungerer som indblæsningsåbninger.

Det er vist, at diffus loftsindblæsning har en højere kølekapacitet end konventionelle indblæsningssystemer. Systemets kølekapacitet afhænger imidlertid af en række parametre.

Dette projekt præsenterer resultater af analyser af kølekapaciteten i relation til to centrale parametre, som er fordelingen af varmekilder i rummet og forholdet mellem andelen af perforerede og ikke-perforerede plader i loftet.

Vurderingerne er baseret på fuldskalaforsøg i laboratoriet og et design-diagram, som udtrykker grænserne for indblæsningsluftmængden og indblæsningsluftens temperatur.

Resultaterne af eksperimenterne indikerer, at den højeste kølekapacitet opnås, når varmekilderne er jævnt fordelt i rummet, og hele loftet er dækket af perforerede plader. I en situation hvor kun dele af loftet består af perforerede plader reduceres kølekapaciteten, når varmekilderne er placeret direkte under de perforerede plader. Afhængig af indblæsningsluftmængden kan systemet have en højere kølekapacitet, når loftet er kun delvist dækket af perforerede plader.

Projektet indbefatter beregninger ved hjælp af CFD til analyse af kølekapaci-teten i flere scenarier end blot de som indgik i laboratorieundersøgelserne. Beregninger pågår og de vil blive præsenteret i en senere rapport.

Key figures

Periode:
2017 - 2019
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,18 mio.
Støttebeløb:
0,55 mio.
Støtteprocent:
76 %
Projektbudget:
0,73 mio.

Kategori

Oprindelig title
Øget energibesparelsespotentiale ved yderligere forøgelse af kølekapaciteten ved diffus loftsindblæsning
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 349-065

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
TROLDTEKT A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk