Offshore vindkraft - forskningsmæssige flaskehalse

Afdelingen for Vindenergi
Hensigten med projektet er i betydelig grad at styrke det videnskabelige grundlag for vindmølleindustrien i almindelighed og mest den danske industris position i offshore vind. På denne baggrund fokuseres der på følgende emner: Gensidig skyggevirkning af store blokke af vindmølleparker; Ekstremlaster på offshore vindmøller ; Vekselvirkning mellem store vindmølleparker og bølger og strøm; Netforbindelse og pålidelighed; Optimering af drift og vedligehold (D&V) af offshore vindmøller. Ved at sammenbringe videnskabelige discipliner sigtedes der mod en synergieffekt ved at få nye indfaldsvinkler til gamle problemstillinger.
Projektbeskrivelse
Hensigten med projektet er i betydelig grad at styrke det videnskabelige grundlag for vindmølleindustrien i almindelighed og den danske industris position i offshore vindenergi i særdeleshed. For at imødekomme denne hensigt skal det foreslåede projekt have et signifikant potentiale for at reducere omkostningerne for store offshore baserede vindkraftanlæg og for at bidrage til reduktion af den økonomiske risiko forbundet med utilstrækkelige fundamenter. For de fleste offshore konstruktioner er personsikkerhed den vigtigste 'design driver'. For offshore vindmøller er den væsentligste design driver imidlertid økonomi og af den grund er der et betydeligt behov for at forbedre beregningsværktøjer og derved undgå konservatisme i beregningerne. På denne baggrund fokuseres der på følgende emner: Gensidig skyggevirkning af store blokke af vindmølleparker - ignorering af denne effekt kan have alvorlige konsekvenser for økonomien. Ekstremlaster på offshore vindmøller - en detaljeret forståelse og beskrivelse af ekstremvinde og vindstød og de tilhørende laster er essentiel for sikkerhed og økonomi af vindmøller. Vekselvirkning mellem store vindmølleparker og bølger og strøm - forståelse og modellering af denne vekselvirkning kan føre til reducerede 'design loads' i nedstrømsdelen af mølleparker. Netforbindelse og pålidelighed - En nedsat pålidelighed af el-nettet forårsaget af et stort bidrag fra vindkraft er en åbenlys barrierer for udbredelse af teknologien. Oprimering af drift og vedligehold (Dog V) af offshore vindmøller - På nuværende tidspunkt udgør D og V ca. 113 af energiprisen for offshore vindmøller og potentialet for omkostningsreduktion er derfor stort. Ved at sammenbringe forskellige videnskabelige discipliner forventes der en synergieffekt ved at få nye indfaldsvinkler til gamle problemstillinger. Den mulige effekt af projektet kan være vanskelig at kvantificere. Dog: hvis halvdelen af vindmøllemarkedet 10 år fra nu er offshore parker og hvis de foreliggende fremskrivninger af markedet holder samt hvis dette projekt forøger den danske markedsandel med 1-2%, så vil dette svare til et beløb på 1-2 mia. kr. per år
Resultater

Hensigten med projektet har været i betydelig grad at styrke det videnskabelige grundlag for vindmølleindustrien i almindelighed og mest den danske industris position i offshore vind. På denne baggrund er der fokuseret på følgende emner: Gensidig skyggevirkning af store blokke af vindmølleparker; Ekstremlaster på offshore vindmøller ; Vekselvirkning mellem store vindmølleparker og bølger og strøm; Netforbindelse og pålidelighed; Optimering af drift og vedligehold (D&V) af offshore vindmøller. Ved at sammenbringe videnskabelige discipliner sigtedes der mod en synergieffekt ved at få nye indfaldsvinkler til gamle problemstillinger. (Energi 10)

Key figures

Periode:
2005 - 2009
Bevillingsår:
2004
Egen finansiering:
9,36 mio.
Støttebeløb:
10,00 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
19,36 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
ENMI 2104-04-0005

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Tronæs Frandsen, Sten (seniorforsker)
Adresse
Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi (Risø DTU). Afdelingen for Vindenergi
Frederiksborgvej 399, Bygning 118
DK-4000 Roskilde
www.risoe.dtu.dk
Tronæs Frandsen, Sten (seniorforsker), 46775072, stfr@risoe.dtu.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet; Aalborg Universitet; Elsam-Engineering; S.O. Hansen ApS

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk